понеделник, 23 март 2015 г.

Зимна Прага I част - Мала Страна и замъкът Храдчани

























Не съм любител на северните страни през зимата, но миналата година реших да посрещаме Нова година някъде в чужбина. Обикновено избягваме да пътуваме по празници, поради факта, че всички пътуват тогава, съответно и цените на хотели и самолетни билети се повишават, но реално, ако човек започне подготовката за подобно пътуване от рано, има голям шанс да не му излезе толкова скъпо. Още през юли, прегледах цените на самолетните билети по Нова година до места на които не сме били и цената на Easy Jet до Берлин беше повече от примамлива (65 евро за двупосочен билет). Само с два дни отпуска, съчетахме почивните дни около Коледа и Нова година и така се сдобихме с билети за 7 дневно пътуване до Берлин с идеята да посетим и други места. Прага стои отдавна в списъка ми с желани дестинации и сега се отваряше прекрасна възможност да я посетим. В последствие включихме и Дрезден в плана, така се получи едно страхотно пътуване Прага - Дрезден - Берлин - Потсдам!


Прага по принцип е евтина дестинация, но за съжаление директните полети от София са в порядъка на 200 евро. Варианти за бюджетно стигане до там има, ако направим комбинация с ниско тарифни авиокомпании, друг вариант е пътуване с автобус - двупосочните билети започват от 110 лева. Третия вариант е да се съчетае с пътуване до Берлин или Виена, откъдето има редовни железопътни и автобусни линии. Цената на билет за влак Берлин - Прага, започва от 29 евро на посока, а на автобус от 20 евро. От Летище Шонефелд (където каца ниско тарифната авиокомпания Изи Джет), също има редовна автобусна линия до Прага на всеки два часа. От този сайт можете да направите сравнение на цените на билетите на различните компании - https://www.busradar.com/. Ние избрахме варианта на отиване да пътуваме с автобус, а на връщане да ползваме влак и да направим междинна спирка в Дрезден. На Прага отделихме 3 нощувки, като реално имахме 2 пълни дни. Още с купуването на самолетния билет, резервирах хотели с право на отказване на не лоши места за 50 евро на вечер. Около една седмица преди пътуването обаче, отново прегледах хотелите и се оказа, че в Прага доста са поевтинели и смених хотела с Prague Centre Plaza - за по-малко пари и на около 20 минути пеша от центъра.
Центърът на Прага е много компактен и стига хотела ви да е на централно място, спокойно може да се обикаля пеша из основните места. Столицата на Чехия е желана дестинация от мнозина и целогодишно има много туристи. Може би през зимата да са една идея по-малко, но това не важеше за нашия период на пътуване, защото Прага е традиционна дестинация за посрещане на Коледа и Нова година. Основното, което нас ни притесняваше, беше дали няма да е прекалено студено по това време на годината, но времето беше благосклонно към нас - температури в порядъка на -3 до +2 градуса през деня, което сравнено с -17 в София по това време, си беше направо топло. Имахме късмета да вали сняг, да грее слънце, така че за нас Прага си беше една истинска зимна приказка :-)! Един ден посветихме на района отвъд реката - Мала Страна и замъкът Храдчани и един ден на Старе место и Нове место. По разни музеи не сме влизали, предимно се разхождахме, а когато ни станеше студено влизахме в някоя кръчмичка да ударим по едно греяно вино или бира.

От  към Мала страна, точно под Карловия мост, се намира едно малко островче, което се нарича Кампа. Някои му казват пражката Венеция, тъй като острова е отделен от Мала страна чрез канала Чертовка. Приятно място за разходки, без много туристи. 








Чувала съм да наричат Прага и "Градът на стоте кули". Не знам дали кулите са сто, но са много и качването на някоя от тях предоставя прекрасна гледка към града. Вероятно, погледът от всяка от тях е различен, аз избрах да се кача на кулата при Карловия мост от към Мала Страна - Lesser Town Bridge Tower, защото имаше по-малко хора. Всъщност от тази страна на реката кулите са две - качването е на по-високата, която е построена през 1464 година по подобие на кулата отвъд реката, намираща се в стария град. Гледката, която се разкрива е към Мала Страна, Карловия мост и по-обща гледка на Стария град. Ако пристигате по Карловия мост,  Lesser Town Bridge Tower и Judith's Tower са вход на квартала  Мала страна.  Вход - 90CZK









Една от най-популярните улици в Мала Страна е  улица Нерудова, която води до замъка Храдчани. Тя е и част от Кралския път, който бъдещите крале на Чехия са изминавали като част от церемонията по коронация. Пътят е доста популярен сред туристите, защото припокрива повечето забележителности в чешката столица. Започва от Náměstí Republiky (Площада на Републиката)  и завършва при Pražský hrad (Пражкия замък).





На площада пред Пражкия замък, имаше коледен базар, където можеха да се опитат различни чешки ястия, съпроводени с греяно вино.






















Pražský hrad (Замъкът Храдчани) е най-големия дворцов комплекс в света, чиято площ заема почти 70 000 кв.м. Първата постройка издигната на това място датира от 880 година и е била от дърво. От тогава насам замъкът постоянно се разширява и обновява и това прави архитектурата му много разнообразна.  Още от Х век, Пражкият замък има представителна функция и е бил резиденция на чешките крале. Днес, традицията продължава и Храдчани е официална резиденция на президента на Чехия. Разходката из улиците и градините на Пражкия замък е безплатна, но ако искате да влезете в историческата сграда - има вход. Билетите са няколко вида, цените им варират от 250 до 350 CZK. Може безплатно да се наблюдава смяната на караула на всеки кръгъл час, като в 12.00 часа на обяд церемонията е по-тържествена.
В зависимост от това от къде идвате, в Пражкия замък може да се влезе през три различни места. Най-популярен е входа от към площад Храдчани, където се намира и Портата на Матиас, през която се минава от първия двор на двореца към втория. Построена през 1614 година, като самостоятелна триумфална арка, портата се смята за най-ранната барокова архитектура в Бохемия. Интересното е, че сградата около портата е построена по-късно.



























Катедралата Свети Вит е една от емблемите на Пражкия замък. Постройката доминира над останалите сгради и както е разположена на хълм, може да се види от където и да се намирате в града. Катедралата е започната през 1344 година и са били необходими почти 6 века за окончателното и завършване. Първата част от катедралата може да се разгледа безплатно, ако искате да я разгледате цялата е необходимо да си закупите билет. Срещу такса, може да се изкачите на върха на кулата на катедралата, предполагам, че гледката към Прага от там е невероятна!
























Дори да не изкачите кулата на Свети Вит, хубава гледка към Прага се разкрива от няколко места на Пражкия Храд. 



Mala Strana (Малкият град или квартал) добива статут на град още през 1257 година, като първоначално е била наричана Новият град. След появяването на Nove mesto, от другата страна на реката, кварталът е преименуван. Разхождайки се из тесните улици, гледайки старите исторически сгради, бароковите църкви и дворци, ще се почуствате сякаш сте в приказка. С изключение на традиционния туристически маршрут от Карловия мост до Пражкия замък, останалата част на квартала е много спокойна, особено в сравнение с тълпите по Карловия мост и пощада на Старе место!























































В Чехия, по това време на годината, слънцето залязва около 16.00 часа. След дневната обиколка на Мала Страна, направихме и нощна такава, за да снимаме града окъпан в светлини! Винаги съм предпочитала градовете нощно време - красиво осветени улици и сгради, по-малко хора - особено през зимата, броят им значително намалява :-)!

























Карловия мост, сниман от остров Кампа
Пикаещите статуи на скандалния чешки скулптор Давид Черни пред музея на Франц Кафка. Езерцето е във формата на Чехия. Същия скулптор беше изобразил България като тоалетна. 



























Отново разходка из Пражкия Храд


























Zlatá ulička е най-малката уличка в Прага и се намира в района на Пражкия замък. Малките къщички по уличката датират от края на ХVІ век. Легендата разказва, че навремето тук живеели алхимици, опитващи се да превърнат метал в злато, от тук идва и името  - "Златната улица". В една от тези къщи, на номер 22 е живял Франц Кафка. През деня има малка такса за посещение на улицата, вечер след 18,00 часа влизането е свободно.





Поглед към Мала страна от Стария град.




Полезна информация на български език за Прагаhttp://www.prague.fm/bg/


Следва продължение...




1 коментар: